Manuele therapie
Klachten aan het bewegingsapparaat worden vaak veroorzaakt door functiestoornissen van gewrichten, spieren en/of zenuwen. Bewegen kan dan worden bemoeilijkt en/of pijnlijk zijn. Met behulp van manuele therapie kunnen deze functiestoornissen in kaart worden gebracht en worden verminderd of verholpen. De manueel therapeut verhelpt de functiestoornis van het gewricht door het toepassen van specifieke mobilisaties en manipulaties. De effecten zijn vaak direct merkbaar, men ervaart een toename in de bewegingsvrijheid en vaak een afname van pijn.
Voorbeelden van klachten voor manuele therapie zijn:
- Hoofd- en nekpijn in combinatie met slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
- Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
- Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn
- Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
- Bepaalde vormen van duizeligheid met name wanneer u uw nek beweegt
- Heupklachten
- Bewegingsbeperkingen in de gewrichten van armen en benen.
De manueel therapeut heft onder andere blokkades in de wervelkolom op, een van de directe veroorzakers van klachten. Maar hij gaat nog een stapje verder. Hij zal samen met u proberen de echte vinger op de pijnlijk plek te leggen. Waardoor zijn de blokkades ontstaan? Komt het door uw houding tijdens werk? Beweegt u onvoldoende? Of belast u uw rug misschien verkeerd of teveel?
Met het advies van de therapeut over een mogelijke andere houding en levensstijl kunt u zelf aan de slag. Dat geldt ook voor de gerichte oefeningen die de orthopedisch manueel therapeut u voorschrijft en aanleert. Een tweeledige aanpak met maar een doel: herstel en voorkomen dat uw klachten in de toekomst terugkomen. De praktijk laat zien dat het definitieve herstel gemiddeld na een aantal behandelingen voelbaar inzet.