Draaiduizeligheid (BPPD)

Benigne paroxysmale positie duizeligheid (BPPD)

BPPD is een vorm van draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotselinge verandering van de stand van het hoofd. Momenten waarbij deze draaiduizeligheid kan optreden zijn bijvoorbeeld: omdraaien in bed, overeind komen uit bed, naar boven kijken, voorover bukken en het achterom kijken.

Oorzaak

BPPD kan verschillende oorzaken hebben maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke aanleiding voor de klachten te vinden.

De oorzaak van BPPD is het verplaatsen van kristallen in het evenwichtsorgaan. Hierbij treedt een kortdurende duizeligheid op, vaak minder dan een minuut. Deze vorm van duizeligheid komt het meest voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Behandeling

BPPD is een vorm van duizeligheid die vaak goed te behandelen is. Door het uitvoeren van bepaalde bewegingen met het hoofd kunnen de aanvalsgewijze klachten gunstig worden beïnvloed. De Epley-manoeuvre is daarbij uiterst effectief, maar moet soms enkele malen worden herhaald. Uw therapeut adviseert en begeleidt u hierbij. Daarnaast krijgt u huiswerkoefeningen mee om de klachten verder te verhelpen.

U kunt telefonisch of via onderstaande button een afspraak maken voor een behandeling door Ingeborg Geerling of Robert Heemskerk.

Afspraak maken