Terug naar het nieuwsoverzicht.

Manuele Therapie helpt bij hoofdpijn

Manuele therapie werkt goed bij chronische spierspanningshoofdpijn. Niet alleen de frequentie van hoofdpijn neemt af maar ook verbetert het dagelijks functioneren van deze patiënten en treedt minder arbeidsverzuim op.

Tot deze conclusie komt manueel therapeut René Castien. Hij promoveert op het onderwerp aan het VU Medisch Centrum. Ongeveer 3 procent van de mensen lijdt aan chronische spierspanningshoofdpijn. Als je meer dan vijftien dagen per maand hoofdpijn hebt, belemmert dit je dagelijks functioneren. Daarbij leidt het ook tot een verminderde arbeidsprestatie, dus een effectieve behandeling is nodig. Medicatie, fysiotherapie, stressmanagement en acupunctuur zijn voor deze vorm van hoofdpijn niet effectief gebleken. Onderzoek van de laatste jaren laat zien dat spieren en gewrichten een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en onderhouden van chronische hoofdpijn. Castien richtte zich met zijn onderzoek op manueel therapeutische behandelingen van de nek. Hij vergeleek deze behandeling met de gebruikelijke zorg door de huisarts.

Effect

Zowel direct na de behandeling als na een half jaar was de manuele therapie effectief bij chronische hoofdpijnklachten. Niet alleen het aantal hoofdpijndagen daalde, maar ook het dagelijks functioneren verbeterede. Het positieve effect van de manuele therapie komt vooral voort uit een toename van spierkracht van de nekspieren.